Opinie: Vrijheid van meningsuiting moet ook in het (prof)voetbal (en in andere sporten) gelden

Scheidsrechters horen voetballers en trainers niet meer een gele of rode kaart te kunnen geven voor protesteren of beledigen. Dat staat namelijk haaks op de vrijheid van meningsuiting waar onze vrije democratie in het Westen op gebouwd is. Het is totaal van de pot gerukt dat er nog altijd opmerkingen en meningen worden bestraft met enkele wedstrijden schorsing, vooral omdat het ook uit emotie kan gebeuren, zo’n felle uitlating tegen een arbiter, naast dat het gewoon een mening is. Daarom pleiten we voor het recht op het uiten van een mening in het mondiale voetbal. Natuurlijk is er dan ook een grens waaraan iemand zou moeten voldoen, wil het zijn mening kunnen uiten, en dat is: oproepen tot geweld. Maar verder zou iedereen in het voetbal horen te mogen zeggen wat ze willen, wat ons betreft. Daar hoeft geen enkele arbiter een stokje voor te steken, op een totalitaire manier.

Afgelopen woensdag, op een lenteachtige avond om een uur of half negen, werd FC Barcelona-trainer Ronald Koeman met rood van de kant gehaald vanwege de cynisch gevatte opmerking ‘Wat een figuur’, gericht aan de grensrechter na een in zijn ogen verkeerd genomen beslissing. De wedstrijd zat toen al over zijn twee derde heen. Vrijwel direct daarna stortte zijn ploeg als een kaartenhuis in elkaar en verloren ze met 1-2, wat dus zou kunnen betekenen dat het wegsturen van de coach een grote invloed heeft gehad op het spelbeeld van de wedstrijd en de tegenpartij onrechtvaardig in het zadel heeft geholpen. Dat hoort eigenlijk niet, anno de 21ste-eeuw. Ook niet in het ontwikkelde Spanje. Wanneer worden de regels eindelijk een keer aangepast? De UEFA kan daarbij zelfs het voortouw nemen.

De UEFA kan bijvoorbeeld middels een statement alle voetbalbonden oproepen de vrijheid van meningsuiting te respecteren. Dat zou direct een einde betekenen aan de buitenproportionele straffen die gemiddeld genomen eens per weekend op een voetbalveld worden uitgedeeld na een tirade of een belediging. Kwetsen is een recht. De vrijheidsregel moet overigens niet uit de grondwet gehaald worden, waar belediging vandaag de dag nog steeds wél strafbaar is. Het moet een aparte regel zijn in het voetbal waarbij alleen de grens die in de eerste alinea is opgenoemd zou moeten gelden. Voor alle voetbalcompetities. Om meningen en kritieken voortaan te accepteren waardoor iedereen er beter van wordt. Het voetbal voorop.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Overig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *