Wie openlijk voor de VVD uitkomt is niet welkom bij de grootste community over Nederland op internetforum Reddit

Tijdens de uitslagenavond van de verkiezingen van dit jaar verzamelden grote getale mensen zich op het Amerikaanse discussieplatform Redditom hun mening daarover te ventileren; vaak met alleen in het bijzijn van gelijkgestemden. In vergelijking met onderbuik-platformen Facebook en Twitter lijkt het platform een oase van redelijkheid te zijn en dat is misschien ook wel zo, maar in werkelijkheid is het net zo’n grote bubbel met een vijandige houding richting diegenen die afwijken van de rest, van wat de meerderheid vindt. Dat is, alles wat links is. Wie rechts stemt en daar openlijk voor uitkomt, is niet welkom.

Het profiel van de actieve poster is op voorhand prima te voorspellen. Het is meestal man, hoogopgeleid (soms nog studerende), ergens in de twintig en vóór het klimaat én vegetariër. Een meerderheid is singel, iets wat duidelijk af te lezen is aan de karmapunten die ze gedurende hun Redditcarrière hebben vergaard. En inderdaad, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn uiterst populair op de site. De stem van liefst een derde gaat uit naar ‘Groen’. Wat meteen uit het oog springt aan de resultaten van een survey waarop we dit baseren is dat, ondanks de haatcampagne tegen de VVD (en FVD, PVV), zo’n 9,3% van de leden voor de VVD zou hebben gestemd, mits het representatief zou zijn (en dat is het niet, dus neem het met een korrel zout). Maar desondanks is het wel opvallend te noemen, want daar voldoet de gebruiker overduidelijk niet aan. Verder gaat een-en-twintig procent naar de sociaal-liberalen en zou 1% voorstander van het communisme zijn. Schikbarende cijfers, kortom.

De ‘megathread’, zoals een topic dat een groot onderwerp behandelt mee wordt aangeduid, heeft negenduizend reacties gekregen. Een hoop. Het sorteren op controversieel laat zien dat iedereen die zei op de VVD (of een andere rechtse partij) te hebben gestemd direct een leger mensen op hun erf zal krijgen die hijgend de ‘waaromvragen’ stellen, iets wat alleen op te lossen is met een luchtbuks en dat in de lucht te schieten. Meerdere keren, want ze weigeren andersdenkenden te accepteren, de gelijkheidsstrijders dat-ze-zijn. Natuurlijk, wie reageert in een discussie doet dat met de intentie om dat vervolgens ook aan te gaan, maar dat er selectief alleen op deze groep mensen die aanpak gehanteerd wordt, is zeer opvallend te noemen. Er doen geruchten de ronde dat de admins van het forum zélf deze giftige cultuur ‘bewust’ hebben gecreëerd. Bewijs hiervoor is er alleen niet, maar: alles lijkt erop te wijzen. Wie aangeeft op het radicaal-linkse BIJ1 te stemmen, krijgt bijvoorbeeld alleen maar lof aan zijn adres. Racisme is immers iets wat keihard aangepakt moet worden, ook al vormt dat – samen met veel andere ideeën van die partij – een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Iemand die meedeelt blij te zijn dat GL 8 zetels heeft gekregen waardoor ‘moslimbroeder’ Kauthar Bouchallikht niet in de Kamer zou komen (genoemde is met voorkeursstemmen er alsnog ingegaan), mag veertig minpunten voor zijn rekening nemen. 

Het puntensysteem, ook wel de zelfmoderatie van de website, heeft als doel dat de waardevolste bijdragen zichtbaar blijven en als eerste bij de scrollende lezer naar voren komen. Daarmee lijkt Reddit de gebruiker overschat te hebben, want de Amerikaanse politieke afdelingen worden er óók van beticht vooral links te zijn en zij die dat niet zijn te ridiculiseren en/of te stalken, net zoals in het eerste voorbeeld dat hier werd aangehaald. Weer een ander die tevreden is met dat de ‘drie zwakke, knullige linkse partijen’ afgestraft zijn en dat ondanks Simons haar winst hij ‘al met al tevreden’ is, wordt, je verwacht het niet, zonder dat de Redditetiquette het eigenlijk toelaat naar de vergetelheid gestemd. Het is een patroon dat keer op keer aanhoudt – en niemand die ingrijpt. Zelfs degene die daar verantwoordelijk voor zijn niet. En dat stinkt.

Comment removed by moderator 

Een reactie van iemand die waarschijnlijk het bolletje van (iemand van) JA21 inkleurde en dat kenbaar maakte, werd zonder pardon verwijderd van de draad door één van de tien moderatoren die alles een beetje gezellig moeten houden. Althans, dat is de bedoeling. We zullen nooit weten wat er precies in vermeld stond; en dat, het telkens weghalen van berichten die tegen de stroom in gaan, gebeurt dus iedere dag, keer op keer weer. Met name in politieke discussies, want als de sfeer omslaat, de kant waar het niet op ‘zou moeten’, móét er ingegrepen worden, zo lijkt het. Op de rest van de site zijn er als reactie daarop verschillende alternatieve communties opgestaan die zeggen vóór de vrije meningsuiting te zijn, waaronder ‘FreeDutch’, ‘Politiek’ en ‘Forum_Democratie’. De infiltraties van links-activisten op dat laatste na de totale ineenstorting en wederopbouw van die partij, zegt genoeg.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Overig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *